неделя, 4 септември 2016 г.

Готови ли сте за една "Игра за големи мъже"?

Статията ми "Готови ли сте за една "Игра за големи мъже"?", публикувана за пръв път в сайта "Момичетата от града" на 3 юни 2016 г. Първата ѝ публикация можете да прочетете ето ТУК

Необходима е сериозна доза мъжество, за да запретнеш ръкави и да се впуснеш в пиеса, която разтърсва и те кара да мислиш дълго за нея, след като си я изгледал. Това най-добре го знае екипът, който запознава софийската публика с текста на Саймън Блок "Игра за големи мъже". Димитър Живков – носител на "Аскеер" за изгряваща звезда през 2013 г., дебютира като режисьор в този спектакъл. С умел поглед и такт, шлифован с досегашния му опит като актьор в Сатиричния театър и с авторския моноспектакъл "Живак" той разкрива мирогледа на тримата герои – шофьори на такси, в които всеки може да се припознае и да открие по нещо, което кореспондира със собствения му живот.
Колеги и приятели – Оскар (Тигран Торосян), Ерик (Юлиян Балахуров) и Тони (Владимир Зомбори), се срещат всяка седмица, за да премерят сили на масата за тенис. Но днес всичко е различно. Изправени пред опасността да изпаднат от първа дивизия, всеки от тях се изправя лице в лице и срещу собствените си персонални тревоги.
Борбата със самотата, търсенето на лично пространство сред буря от семейни проблеми, опит да запазиш (или да разрушиш) една връзка, за която не си сигурен в собствените си чувства; работата, която изцежда всяка жизнена енергия от тялото ти, но все пак трябва да намериш сили да живееш; докъде се простира приятелството и откъде започват личните ти принципи и убеждения; прокрадващата се мисъл, че животът на другите може би е по-добър от твоя собствен, но как все пак да се научиш да го живееш правилно – това са част от въпросите, с които се сблъскват героите. А отговорите… трябва да открие зрителят. Преди всичко заради самия себе си. 
Спектакълът е свеж и задържа вниманието будно с всяка следваща стъпка към неочаквания финал. Съвременната проблематика и динамиката, с която е изпълнен, превръщат сюжета в контрапункт на реалността. Убедителната реч на персонажите ще ви кара да се връщате към пиесата отново и отново… за да преоткривате нови нюанси от доводите им, върху които да се замислите.
"Игра за големи мъже" е написана през 1995 г. от Саймън Блок. Заради умението си да отразява стреса и напрежението в ежедневието на съвременния градски човек авторът често е сравняван от критиците с Дейвид Мамет. Преводът на български език е дело на Милена Попова. За визията на спектакъла (сценография и костюми) се грижи Димитър Димитров, за музиката отговаря Владо Ковачев, а фотограф е Петър Бонев.
Премиерата на "Игра за големи мъже" е на 06 юни на сцената на "Нов Театър" - НДК от 19:30 ч.

Яница ХРИСТОВА 

Няма коментари:

Публикуване на коментар